Административният съвет на ISSA включи нашето ветроходно училище Good Captain by Go Get Sport в своя официален списък, в който могат да бъдат приети школи по яхтинг и уиндсърф от всяка точка на света. Изискването това да се случи е всички кандидати да получат одобрение и да покрият стандартите на асоциацията. Крайното решение се взима въз основа на оценка, поставена след посещението и обстойната проверка на специално изпратен от организацията инспектор, който стриктно следи за качеството на преподаване, оборудването и условията на безопасност.

След акредитацията на школата по ветроходство, са добавени нови курсове, които покриват възможно най-високите стандарти за яхтинг образование. Всички те са наложени от Международната асоциация за ветроходни училища (ISSA), която е създадена още през 1969 година в Лондон.

“Обученията по плаване вече ще са на едно доста по-различно ниво от провежданите досега в България.“ – твърди Максим, който е главен инструктор в школата. По-долу е представена част от тях:

Базов курс по ветроходство + ISSA Екипаж на яхта
Тези два курса са с обща продължителност 6 дни, но могат бъдат изкарани поотделно, а допустимата минималната възраст за записване е 10 години. Всеки курсист, който завърши и двете ветроходни обучения, вече няма да е само пътник на борда, а ще може да участва активно в управлението на ветроходна яхта като компетентен и пълноправен член на екипажа.

Курс ISSA Крайбрежен капитан
Капитанският курс на ISSA трае около 14 дни, като по-голямата част от него се изкарва във ветроходна практика. Минималната възраст за записване е 16 години и е необходим предварителен опит като пълноправна част от екипажа на най-малко един ветроходен круиз. Крайбрежен капитан със сертификат от ISSA може да управлява ветроходна яхта с дължина 24 метра на разстояние до 22 морски мили от брега.

Издаваните от ISSA сертификати за правоспособност са международно признати и с доживотна давност. Благодарение на Максим Гасумянц и Анастасия Исаева /главни инструктори и основатели на школата/, такова свидетелство може да получи всеки, завършил курс в Good Captain by Go Get Sport и взел изпита за покриване на съответното ниво на компетентност.
Максим Гасумянц: “Възможността за получаване на морска квалификация от ISSA е огромен напредък за развитието на яхт културата в България, а освен това е и прекрасна възможност за всички онези, които искат да се занимават професионално с ветроходно плаване.”

Leave a Reply